Skocz do zawartości
dzidexx

stock Moto XS stock Nougat 25.200.15-3, backup DD.

    Rekomendowane odpowiedzi

    dzidexx

    Do wgrania tylko dla Moto X Style xt1572 reteu, która:

    Miała stock 7.0,

    Ma odblokwany Bootlader, 

    Ma zmodyfikowany/uszkodzony system.

     

     

     

    Ze względu na pojawienie się RR pracującego na Nougat baseband zdacydowałem się na aktualizację.

    Po jej wykonaniu zrobiłem kopię niezbędnych partycji systemowych.

    /DD dump, boot wyciągnięty z backupu SuperSu/

    Mozna to wgrywać tylko na BL i gpt w wersji N(oczywiście odblokowany).

    Po wgraniu na MM powinno działać ale kolejne aktualizacje skończą się ucegleniem fona.

    Pobieranie:

    https://mega.nz/#F!814XxZQK!g_INQT-O8ClpNttPc-wg6w

    Wgrywanie:

    /Jeśli spełniasz w.w. warunki narzędzia i pewną wiedzę już posiadasz/

    fastboot oem fb_mode_set
    fastboot flash logo logo.bin (oblok. BL warning!!!)
    fastboot flash boot boot.img (zmień nazwę pliku)
    fastboot flash recovery recovery.img
    fastboot flash system system.img
    fastboot flash modem NON-HLOS.bin
    fastboot flash modem NON-HLOS.bin (powtórz jeśli Prevalidation Error)
    fastboot erase modemst1
    fastboot erase modemst2
    fastboot flash fsg fsg.mbn
    fastboot flash bluetooth BTFM.bin
    fastboot erase cache
    fastboot erase userdata
    fastboot erase customize
    fastboot erase clogo
    fastboot oem fb_mode_clear

    fastboot reboot

     

    Nie sprawdzałem i mam nadzieję, że nie będę musiał.

    To samo na xda:

    https://forum.xda-developers.com/moto-x-style/general/stock-xt-1572-reteu-7-0-ddumped-files-t3712521 - potwierdzony przez #valerio32.

     

    dodana zawartość

    Ps.

    Jeśli ktoś ma potrzebę mam też dla 6.0.1, 24.107.58-13

    Edytowane przez dzidexx
    • Piwko! 3

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Poro

    Działa poprawnie przy flashowaniu system.img robi dzielenie (sparse) na 8 części trawło to u mnie ok. 5 minut więc bez obaw ten plik ma ~4gb.
    Po ostatniej komendzie reboot logo hello moto czas oczekiwania na pojawienie sie 'setup' tak ok. ~5 minut.
    Plus inne komendy wychodzi tak z 15 minut wgrywanie i oczekiwanie na ekran konfiguracji - nice :D
    Nie mogłem nic wgrać nawet z customów po zabawie z androidem 8, u którego aktualnie coś z dzwiękiem powiadomień i dzwonkiem tzn. same wibracje i dwa aparat nie działa (ale to może być najlepszy to !!! oreo stable na moto :D)
    Co do tego roma konfiguracja poprawna wszystko tak jak po zipie z aktualizacją do 7tki.
     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    dzidexx
    5 minut temu, Poro napisał:

    Nie mogłem nic wgrać nawet z customów po zabawie z androidem 8

     

    Pewnie zła wersja twrp, stąd pobierz:

    https://forum.xda-developers.com/moto-x-style/general/custom-roms-nougat-modem-t3733105

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Poro
    Teraz, dzidexx napisał:

    Już wiem co oreo namieszało w plikach, ja tym samym sposobem próbowałem różne wersje ale android 6stka, ale jeden rom działał drugi nie.
    natomiast miałem tak :

    bootloader slot count not found slot suffixes has slot system not found

    Niemniej twój rom działa, wykryło pobrało security update i śmiga :D
    Maźnięcie ręką przed ekranem chyba tylko na tym romie działa, tego mi brakowało :D dzięki twoja 'wrzutka' jest super !
     

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Hej. Również miałem problemy w TWRP przy próbie pozbycia się ROMu Oreo. Wszystko sflashowane bez błędów.

    fastboot reboot i motka stoi na ostrzeżeniu o odblokowanym bootloaderze od 20 minut. Co robić? 

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    dzidexx

    Sam wgrywałem przed świętami - działa.

    Poczekaj, ewentualnie wgraj ponownie. Jedyny błąd można popełnić przy boot(kernel).

    Powinno być

    fastboot flash boot NazwaPlikuBoot.img

    /Jeśli nie zmieniłeś nazwy pliku/.

    @Radek Bura (Radex)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    2 godziny temu, dzidexx napisał:

    Sam wgrywałem przed świętami - działa.

    Poczekaj, ewentualnie wgraj ponownie. Jedyny błąd można popełnić przy boot(kernel).

    Powinno być

    fastboot flash boot NazwaPlikuBoot.img

    /Jeśli nie zmieniłeś nazwy pliku/.

    @Radek Bura (Radex)

    Oczywiście że zmieniłem nazwę. Ponownie użyłem wszystkich komend i znów freeze...

    Ogólnie to używam adb/fastboot zainstalowanego tym programem: https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2588979 Jest OK? 

    edit
    próbowałem już trzy razy
    nawet przeniosłem pliki do folderu adb...
    podczas flashowania system.img dostaje komunikat "Invalid sparse file format at header magi" ale plik dzieli się na fragmenty i normalnie flashuje 
    @dzidexx

    Edytowane przez Radek Bura (Radex)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    dzidexx

    Nie wiem czy ci się udało, jeśli nie:

    Pokazuj screeny z cmd(wgrywanie),

    Wklep: fastboot getvar all - pokaż odpowiedź z cmd.

     

    Użyj/wgraj twrp - link wyżej(chodzi o xda #1061), zrób w nim:

    Adw wipe: cache, dalvik, system, data, internal, reboot twrp i powtórz, jeśli ok to wgrywaj ponownie. Jeśli nie - adv wipe - zmień format plików cache, data na ext4, reboot twrp, adw.wipe - jak wyżej, jeśli ok to wgrywaj.

    @Radek Bura (Radex)

     

    dodana zawartość

    Adb & fastboot - jeś dzieli to dobry, ja używałem 1.4.2. Wygodniej jest przenieść pliki - mniej klepania.

    Edytowane przez dzidexx

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    dzidexx

    Odpal twrp

    fastboot boot NazwaTwrp.img

    i sprawdź system plików(cache, data) - adv.wipe, change file system.

     

    Miałeś ostatni Nougat przed Custom Oreo?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x