Skocz do zawartości
wsd

Transmisja danych zawsze włączona i Aktualizuj Link+ na bieżąco - do czego służą te opcje?

    Rekomendowane odpowiedzi

    wsd
    Napisano (edytowane)

    Witam,

    Chciałbym się dowiedzieć do czego dokładnie służy ta opcja: Transmisja danych zawsze włączona

    Ustawienia > Więcej > Sieć komórkowa > Transmisja danych zawsze włączona

    (Może zużywać więcej energii w niektórych sieciach komórkowych).

    Podczas wyłączenia tej opcji pojawia się komunikat:

    Wyłączenie zawsze na bezprzewodowej transmisji danych może spowodować problemy z połączeniami w niektórych zastosowaniach. Proszę użyć funkcji ręcznego odświeżania w aplikacji do aktualizacji danych w internecie.

    Wyjaśnienie od wsparcia technicznego Huawei:

    Cytat

    Jest to ustawienie, które sprawia, że połączenie LTE jest uruchomione zawsze, niezależnie od tego, czy np. są włączone jakiekolwiek ustawienia tryby oszczędzania energii czy inne aplikacje, które mają dostęp do modułu LTE i mają uprawnienia do jego wyłączania. Ze względu na zużycie baterii na ogół zaleca się wyłączać tę opcję, natomiast to zależy od konkretnej sytuacji użytkownika. Dla zdecydowanej większości użytkowników ta opcja nie jest potrzebna. Ta opcja modyfikuje połączenia LTE/3G, nie ma wpływu na rozmowy chyba, że ma Pan włączone u operatora opcje typu VoLTE. Połączeń nie modyfikuje i nie ma wpływu na jakość rozmów.

    I też chciałbym się dowiedzieć do czego służy ta opcja: Aktualizuj Link+ na bieżąco

    Ustawienia > Więcej > Aktualizuj Link+ na bieżąco

    (Jeśli włączona jest aktualizacja Link+ na bieżąco, telefon automatycznie aktualizuje dane parametrów komunikacyjnych przez sieć bezprzewodową (domyślnie przez Wi-Fi) w celu podniesienia jakości odpowiednich funkcji komunikacyjnych.

    Automatyczna aktualizacja danych: Tylko przez Wi-Fi

    Wyjaśnienie od wsparcia technicznego Huawei:

    Cytat

    Do połączeń LTE i tym podobnych operator wykorzystuje swoje szczegółowe ustawienia. Normalnie są one przesyłane np. w pierwszym uruchomieniu po włożeniu karty sim, a dzięki tej opcji telefon regularnie będzie wysyłać zapytanie o ustawienia do operatora, co pomaga w sytuacjach, gdy operator zmienia swoje wymogi. Tę akurat opcję zdecydowanie warto zostawić włączoną. Co prawda przydaje się tylko w bardzo nielicznych sytuacjach, ale w takich sytuacjach pozwala utrzymać połączenie internetowe, które bez tego byłoby utracone.

    Edytowane przez dstjr

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x